Domov Osnove Jezus in Biblija Se “tolažnik”, ki je omenjen v Bibliji, nanaša na Muhammada ﷺ ?

Se “tolažnik”, ki je omenjen v Bibliji, nanaša na Muhammada ﷺ ?

Muhammad v bibliji

Tolažnik pa, Duh resnice, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. [Biblija – Janez 14:26]

Jezus, Marijin sin je dejal, “Za menoj bo prišel poslanec, imenovan Ahmad.” [Plemeniti Kur’an 61:6]

Duhovniki in leviti so vprašali Janeza Krstnika: Če nisi Kristus (Mesija) in ne Elija, ali si TISTI poslanik? [Biblija – Janez 1:20]

Ko so duhovniki in leviti vprašali Janeza Krstnika, o tem, kdo je bil, so ga vprašali na zelo nenavaden način. Najprej so ga vprašali ali je pričakovani “Mesija” [Kristus v koine grščini]. Ni bil Mesija, na katerega so upali. Potem so ga vprašali, če je morda prerok Elija in ponovno je rekel “Ne.” Zdaj pride nenavaden del. Končno so ga vprašali “Ali si tisti prerok?”

  • Ali si Kristus? – [Ne]
  • Ali si Elija? – [Ne]
  • Ali si TISTI Prerok? – [Ne]

Kaj so mislili, ko so rekli “prerok”? Mi seveda vemo, kdo je “Kristus”. Kristjani bi morali vedeti, da je “Kristus” le skrajšana oblika besede “Christos,” iz koine grščine, ki pomeni hebrejska beseda “mesija.”

Judi pred tisočletji so pričakovali Mesijo, katerega prihod je bil napovedan v njihovih knjigah.  Vodil naj bi jih k zmagi nad njihovimi tirani in za njih osvojil vladanje na svetu. Bili so zelo zatirani pod rimsko dominacijo in celo njihovi lastni Judovski kralji, so jih videli le, kot lutke ali pooblaščence nevernikov. Vsekakor bi bili zelo srečni, če bi nekdo vstopil in premagal njihove rimljanske gospodarje in nadzornike.

Potem so duhovniki in leviti vprašali Janeza Krstnika, če je morda poslanec Elija, ki se vrača nazaj po preteklih stoletjih. Verjeli so namreč, da se bo Elija vrnil. Toda, še enkrat, Janez Krstnik zanika.

Kdo je potem bil? Spraševali so se o tem možu, ki je živel v puščavi in zapustil imetje in razkošje ter se postil in izogibal materialnim privlačnostim tega življenja.

Še enkrat so ga vprašali kdo je. “Ali si prerok?” In še enkrat je zanikal. Potem jim je povedal o nekom, ki pride kmalu za njim, za katerega je trdil, da on sam ni vreden niti, da bi mu odvezal jermen na njegovem obuvalu.

Vendar to ni odgovor na vprašanje, “koga so pričakovali poleg Mesije?” Bi lahko bilo, da so iskali nekoga, kot je Muhammad (Mogoče).

Kdo je TISTI prerok?

Stoletja so muslimani verjeli, da je Jezus (mir z njim) bil “tistiprerok”, ki ga omenjajo besede iz Evangelija po Janezu. Kur’an pravi, da je bila ena izmed pomembnih nalog Jezusove misije, dati “bašir” ali ‘dobro novico’ o prihodu poslanca Muhammada ﷺ. Med svojim kratkim poslanstvom, ki ni trajalo dlje od treh let in v katerem je bil osovražen in preganjan, je Jezus podal dobro novico o Ahmadu (ena izmed oblike imena Muhammad) zadnjemu Božjemu poslancu, ki bo prišel in izpopolnil Božje nauke v teoriji in praksi. Kur’an omenja, da je Jezus dejal:

“O potomci Izraela! Jaz sem Allahov poslanec, poslan vam, da potrdim Zakon (Toro ali Staro Zavezo) pred mano, in prinašam dobro novico o poslancu, k bo prišel za menoj, njegovo ime bo Ahmad.” [Plemeniti Kur’an 61:6]

Kur’an navaja ime Ahmad, ki je le eden izmed načinov imena Muhammad. Ravno tako, kot v slovenščini obstaja ime Jožef in se pogostokrat okrajša v Jože ali Jožko. Na isti način ima arabščina podobne oblike za isto ime. Muhammad, Ahmad ali Hamad so arabska imena, ki izvirajo iz koreninske besede “hamd” (pomeni ‘hvaljen’) in se razumejo kot “tisti, ki hvali (Boga)”, “tisti, ki je hvaljen”, “hvaljen” itd.

Abdullah Yusuf Ali v svojem prevodu pomena Kur’ana v angleški jezik navaja, “Ahmad ali Muhammad, Tisti, ki je Hvaljen, je prevod koine Grške besede Periclytos. V sedanji verziji Janeza 14:16, 15:26 in 16:7 je grška beseda Paracletos prevedena kot ‘Tolažnik’. Paracletos bi lahko pomenilo “Zastopnik” ali “nekdo poklican v pomoč nekomu”, “prijazen prijatelj.” Muhammad ﷺ je bil od rojstva znan, kot prinašalec ugodja in sprave v družine, med prijatelje in tujce, znan je bil zlasti po povezovanju vezi sorodstva in bratske ljubezni.

Še en vzdevek za poslanca Muhammad ﷺ v Bibliji (ali vsaj, kar je od nje ostalo v slovenskem jeziku) je “Duh Resnice.” As-Siddik pomeni natanko to in je drugo ime dano Muhammadu ﷺ. To ime so mu dali tisti, ki so poznali njegovo nagnjenje k pravičnosti in integriteti.

V Novi Zavezi Evangelija po Janezu, Jezus (mir z njim) štirikrat obljublja, da bo Paracletos prišel. (Janez 14:16; 14:26; 15:26; 16:7). Seveda, se Jezus ni vrnil v času njihovega življenja, niti se ni noben drug poslanec. Zato so kasnejši misleci razvili idejo, da se to ni nanašalo na Jezusa “osebno” ampak, da se bo Jezus vrnil v “duhovni obliki.” To je vodilo nekatere Kristjane v trditve, da je to bil Sveti Duh, ki se bo spustil nad učence na Dan Binkošti (Dejanje 2), in bil priča Kristusu ter jih vodil k resnici in za vedno ostal z verniki, ki ne bodo nikoli umrli (Janez 3:16) temveč imeli večno življenje. Prav tako, so se kasneje dodajali verzi (glej opombe Revised Standard Version of the Bible) do zadnjega poglavja Marka (16), kjer opisujejo Duha, ki prihaja nad njih in na tak način so si predstavljali, da bodo bili zmožni govoriti nove jezike, pobirati kače, polagati roke na bolne in jih ozdraviti in celo popiti strup in ostati zdravi. [Luka 23:17-18]

Paracletos, tolažnik ali Duh Resnice naj bi z nami bival za vedno. Vsakdo lahko vidi Muhammadov vpliv in njegovo sporočilo o čaščenju le Enega Boga brez partnerjev ostaja tukaj, tudi po koncu njegovega tuzemskega življenja.

Naloži več sorodnih člankov
Komentarji so zaprti.

Poglejte tudi

Prednosti spreobrnitve v islam

Zakaj bi se nekdo moral spreobrniti v islam? Ali ne moramo slediti katerikoli veri želimo?…